House on Stylobate / y+M

© Yohei Sasakura © Yohei Sasakura © Yohei Sasakura © Yohei Sasakura

  • Site Area: 165.49㎡
  • Building Area: 61.69㎡
  • Total Floor Area: 107.61㎡
© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

From the architect. The house is located at the base of Ikoma Mountain near the prefecture’s border between Osaka and Nara. We planed the house for young couple. The area is gradually changed from terraced rice fields to residential zone in accordance with time passing.

Diagram
Diagram

Although the site is located in a terraced field, the east side is faced to a busy road for commuting and a new ready-built house will be built at the west side. So we designed the shallow curved white outer wall to keep privacy of the client family from 1ine of sight of their neighbors. We put five house volumes on the white outer wall stylobate.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

Thickness of the outer wall is 9mm. we designed edge of the outer wall curved. So that the wall self-stands and works as a blinder to contribute ensuring privacy of each court and each room. We designed that the outer wall linked inner wall with harmony. As the result each court and each room become one space. It provides space expansion feeling more than actual area and intimate relation between inside and outside of the house by ensuring ventilation and lighting.

Floor Plan
Floor Plan

The second floor is composed of five house volumes. Each house volumes are set in different direction to ensuring both good view and privacy. As the result client family can enjoy beautiful sceneries such as blue sky and mountains through the roof on each house volume even in center of the house. Each house volumes have a random gap among them. Client family can feel nature such as terraced field and row of mountains through the gaps.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

The point of the house is the structure that the ground floor works stylobate and the second floor is five house volumes. It realize both open-minded and private living environment without curtains. And the design nicely fits the surrounding landscape where terrace fields and residence are mixing. Client family can enjoy their new life with feeling nature such as terrace fields and Ikoma mountain landscape in every season.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s