Ben House GP / Wahana Architects

  • Architects: Wahana Architects
  • Location: South Jakarta, South Jakarta City, Special Capital Region of Jakarta, Indonesia
  • Architect In Charge: Gerard Tambunan & Rudy Kelana
  • Design Team: Sofia Purba
  • Area: 800.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Fernado Gomulya

© Fernado Gomulya © Fernado Gomulya © Fernado Gomulya © Fernado Gomulya

  • Structure Consultant: Ricky Theo
  • Main Contractor: PT. Dimigo Pratama
  • Interior : Agus Gunawan
  • Lighting: Liam Sak Khian
  • Site Area: 400 sqm
© Fernado Gomulya
© Fernado Gomulya

From the architect. Situated in an intense residential area of South Jakarta, Ben House is a three-story 800 m2 house built on a400 m2 site where every story represents different levels of privacy: the first story as the service area while the next two stories as the semi private and private area.

© Fernado Gomulya
© Fernado Gomulya

The dense space requirement within rather a limited site was seen more of a challenge for sense and sequence exploration. The continuous transparency is literally stretched from the very entrance  towards the main stairs, drawing the illusion of an open space for one side of the living and dining area, while on the opposite side, natural light and air comes from the outdoor terrace and pool.

Section
Section

On the third floor, all the bedrooms are connected to the family room and study, which act as a communal space with a view of a giant wall of vertical garden – a delicate element to blur the site border and insert a tropical balance into the composition.

© Fernado Gomulya
© Fernado Gomulya
Floor Plan
Floor Plan
© Fernado Gomulya
© Fernado Gomulya

Committed to the three-zoned concept, natural stones such as andesite and marble dominate the first floor, bringing an enclosed atmosphere, while moving up to the second floor, vertical alumunium lattice with the hint of glass create a translucent transition against the massive façade.

© Fernado Gomulya
© Fernado Gomulya

A full idea of opposite clarity and lightness were finally expressed by the wooden glass box and a floating patterned metal sheet, adding an eclectic mood for the entire house.

© Fernado Gomulya
© Fernado Gomulya

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s