New House / Grant Maggs Architects

© Folded Bird Photo © Folded Bird Photo © Folded Bird Photo © Folded Bird Photo

© Folded Bird Photo
© Folded Bird Photo

From the architect. The site, located in a Blairgowrie backstreet, offered a smattering of mature tea tree, a comfortable topography, and a short walk to the front beach and shops; the makings for something great!

© Folded Bird Photo
© Folded Bird Photo

The brief called for a holiday home that was able to accommodate both our clients and their 2 kids most weekends, whilst also affording sleeping and space for an additional 1 (and sometimes 2) families when required.

© Folded Bird Photo
© Folded Bird Photo

From the outset an efficient floor plan to meet both the internal spatial requirements, along with providing a strong visual and accessible link between internal and external spaces, were primary objectives. And with this, ensuring there was ample outdoor space to enjoy.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The outcome is a slender, uncomplicated form sited along the South boundary that aims to maximise the North sun to habitable areas, and open the site up from street to rear, merging front and backyards.

© Folded Bird Photo
© Folded Bird Photo

The internal spaces are comfortable, but not oversized, to ensure relaxed, efficient living, that can adapt to the ‘masses’ upon their arrival. Living spaces and the Master Suite take advantage of the North aspect, views to the outdoor recreation spaces, and across the nearby tree tops. First Floor windows to these areas are equipped with operable louvres that allow for filtering of sun, views and privacy.

© Folded Bird Photo
© Folded Bird Photo

Externally the Deck and Pool act as direct extensions of the adjacent internal Living spaces, and beyond this, the lawn whose layout near reflects the form of the home turned on its side.

© Folded Bird Photo
© Folded Bird Photo

Surrounding these areas the landscaping borrows unashamedly from the nearby coastal dunes. Some elevation has been introduced to levels at the front of the site, with a simple plant pallete   consisting mostly of young Tea Tree and Tussock Grass surrounding the block which, over time, will expand into the existing Tea Tree groves to become a forest. A ‘secret’ sandy track extends beneath the mature Tea Tree into the site for the return trip from the beach, with fences typically chosen to remain inconspicuous and allow plants to grow through.

© Folded Bird Photo
© Folded Bird Photo

The visual access through the site has so far offered many waves from passers by stopping to enjoy the areas’ most recent interpretation of ‘beach-shack’. Since completion our clients and kids have spent near every weekend enjoying their new home-away-from-home, with the only complaint being to have to leave…. which is something we’re very proud of!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s