Herdade do Cebolal / Ribeiro de Carvalho arquitectos

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira
  • Architects: Ribeiro de Carvalho arquitectos
  • Location: Hospital do Litoral Alentejano, Monte do Gilbardinho EN 261, 7540-230 Santiago do Cacém, Portugal
  • Architects In Charge: Miguel Ribeiro de Carvalho, João Ribeiro de Carvalho
  • Engineers: Pedro Machado, Carlos Araújo
  • Area: 1500.0 sqm
  • Photographs: Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira © Francisco Nogueira © Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira

From the architect. Located on the southern coast of Portugal, dominated by plains and atlantic breezes, this property has belonged to the same family for over a hundred years.

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira

In the past there was a winery with a rudimentary construction, plain plan and covered by a typical roof. It was an important starting point for the project.

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira

The surrounding landscape, a contagious beauty, is dominated by the massive planting of vineyards and cork trees. Building there was a great challenge.

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira

Aiming to modernize the existing conditions, the idea was to design a slight white object, which emerges from the surrounding area. It would subtly float while awaking surprise and having some prominence in the landscape.

Ground Floor Plan Ground Floor Plan

The plan has a rectangular shape and its construction had to be cheap, simple and quick. It was used a prefabricated concrete structure, as if it was a Lego. The exterior walls, which lie on concrete blocks, are composed by isothermal panels with a rounded-shape finish without touching the ground allowing greater elegance to the building.

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira

The internal layout is divided in the industrial warehouse, north oriented, and the service area in the south with a large balcony to enjoy views over the landscape.

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira

The winery evokes a dialogue between two beings, nature in its harmonious state and the man in search of his progress. The building as a landmark in the territory does not just exist in the sunlight, but also in dark nights as a guardian which emits light, wondering something precious inside.

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s