Yun House Boutique Eco-Resort / Ares Partners

© Su Shengliang © Su Shengliang
  • Architects: Ares Partners
  • Location: Xingping Scenic Area, Yangshuo, Guilin, Guangxi, China
  • Area: 3000.0 sqm
  • Photographs: Su Shengliang

© Su Shengliang © Su Shengliang © Su Shengliang © Su Shengliang

  • Interior Design And Landscape: Ares Partners
  • Collaboration: Atelier Liu yuyang Architect for planning and New building design
© Su Shengliang © Su Shengliang

From the architect. Yun House is a boutique eco-resort nestled within a village at north eastern part of Yangshuo which situated along the dramatic landscape of the Li River. The site consists of nine renovated old farm houses and one new addition which functions as an all-day dining restaurant for hotel guests. Taking on a sensitive approach to the local culture with villagers still living nearby, the overall planning and landscape design blends into the original village structure without creating new boundary conditions to the villagers.

© Su Shengliang © Su Shengliang
First Floor Plan First Floor Plan
© Su Shengliang © Su Shengliang

The rammed earthed buildings were retrofitted to accommodate refreshing and uncompromisingly contemporary living, while the new restaurant addition adopts an understated presence with the use of steel frame, glass pivot doors and windows, in contrast with the locally sourced rough-cut stone blocks, charcoal treated wooden louvers and terra-cotta roof tiles to provide a rich tactile experience. The spatial dialogue and sense of continuity between the old and the new buildings maintain an order of symbiosis between the foreign (hotel) and the local (village).

© Su Shengliang © Su Shengliang

The same design principle extends into the interior space of the hotel. The dialogue between people, space, light and landscape is well thought out. The typical layout of the vernacular house here is a three bay structure with a double height volume in the middle bay. Each typical building consists of four guest rooms with a shared living and hangout space in the center. Bamboo, wood, galvanized steel, concrete finishes and pebble washed stones are main materials being used in interior spaces. Most of wood beams and existing wooden doors are being refurbished and reused on the project. Our intent is to bring clam and tranquility atmosphere into the interior space. The exterior building material is quite modest and unpretentious which we would want the interior to echo.

© Su Shengliang © Su Shengliang
Section Section
© Su Shengliang © Su Shengliang

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s