Marc Fornes / THEVERYMANY Completes Their Latest “Structural Shingle” Project in France

© MARC FORNES & THEVERYMANY © MARC FORNES & THEVERYMANY

MARC FORNES & THEVERYMANY have completed “Pleated Inflation” a new permanent installation located in Argeles-Sur-Mer, France. Following in the footsteps of projects such as their “Vaulted Willow,” the design is the latest in what they term their “structural shingle” group of projects, made up of pleated aluminum sheets which – thanks to the firm’s computational design technique – simultaneously serve as the project’s structure, enclosure, and its primary architectural component.

Commissioned as part of the French 1% Artistique program by the Region Languedoc Roussillon, the project serves as an informal amphitheater for the students at Lycée Christian Bourquin, “bringing together structural performance and spatial experience” with its “ornate shadows cast from porous structural pleats.” Read on for more images and the full description from the architects.

© MARC FORNES & THEVERYMANY © MARC FORNES & THEVERYMANY © MARC FORNES & THEVERYMANY © MARC FORNES & THEVERYMANY

© MARC FORNES & THEVERYMANY © MARC FORNES & THEVERYMANY

From the architects: 

Structure

P​leated Inflation​ adds to the ‘structural shingle’ project family of MARC FORNES / THEVERYMANY, a body of research into lightweight, self­ supporting systems that unify skin, structure, ornamentation and spatial experience. The structure is made up of 990 shingles, each overlapping their neighbor to form tangential continuity and rigidity.

© MARC FORNES & THEVERYMANY © MARC FORNES & THEVERYMANY

Form

T​he design was developed through custom computational protocols of structural form ­finding, descriptive geometry, and stress flow­ driven porosity. A 2D network of lines as a footprint inflates and expands in the air, resulting in a voluminous space created with minimal lightweight material.

Bits & Parts

O​nce inflated, the design is tessellated through a process of agent­ based porosity, articulating a continuous ‘pleated’ surface of 990 intricate aluminum shingles; each pleat lends structural depth, thinning the required profile of each panel. The skin meets the ground on 26 base plates. Following digital fabrication, the parts were installed over the course of four days by a team of four. 

© MARC FORNES & THEVERYMANY © MARC FORNES & THEVERYMANY

Location: Lycée Christian Bourquin, Argeles­-Sur­-Mer, France

Media: 3mm Aluminum, thermolaquage

Dimensions: 21’ H x 46’ W x 33′ D

Commissioned by: Region Languedoc Roussillon 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s