The Grove / debartolo architects

© Bill Timmerman © Bill Timmerman
  • Architects: debartolo architects
  • Location: 2777 S Gilbert Rd, Chandler, AZ 85286, USA
  • Design Team: Jack DeBartolo 3 AIA (Design Principal /Lead Designer), Eric Huffman RA, Michael Roth, Morgan Pakula RA, Tommy Hancock
  • Area: 42000.0 ft2
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Bill Timmerman

© Bill Timmerman © Bill Timmerman © Bill Timmerman © Bill Timmerman

  • Contractor: Concord General Contracting
  • Structural Engineer: Rudow + Berry, Inc
  • Electrical Engineer: Woodward Engineering
  • Mechanical Engineer: Associated Mechanical
  • Civil Engineer: LandCor Engineering
  • Landscape Design: Colwell Shelor
© Bill Timmerman © Bill Timmerman

From the architect. Challenged to develop a master plan for the growing church in a satellite community of metropolitan Phoenix, Arizona, debartolo architects developed an innovative architectural language for a church named after an existing tree grove that partially covers their site.

© Bill Timmerman © Bill Timmerman

Influenced by the 10-acre grove of pistachio trees and the church’s passion to send people from their church around the world to meet humanitarian needs, a new formal construct was devised.  The architects developed a horizontal cathedral – one that celebrates diversity, light and material. This organization of the low horizontal building, snug to the earth, gracefully allows the mature grove of trees to share the dominance of the site. With an all glass exterior and entries on all sides, the massive roof shades the glass and creates a shaded walkway around the exterior. Entering through the glass facade, churchgoers move into the worship space, wrapped in re-purposed wood, and descend into a series of terraces that focus around a platform 6-feet below grade in the center of the room. Additionally, the principle walls that support the horizontal roof plane serve as an armature for the congregation’s flourishing art community, a memorial to the community’s impact and investment in much of the developing world.  

© Bill Timmerman © Bill Timmerman
Floor Plan Floor Plan
© Bill Timmerman © Bill Timmerman

The completed worship building accommodates more than 1,500 people and is complimented by two children’s classroom buildings that frame an outdoor room between the three buildings. Employing a simple and durable material palate, the new structures have exposed masonry walls, cor-ten steel, exposed structure, glass, and re-purposed barn wood. The interior is filled with a variety of furniture types reinforcing the eclectic and diverse nature of the faith community.

© Bill Timmerman © Bill Timmerman

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s