Institute of Engineering and Technology – Ahmedabad University / vir.mueller architects

© Andre J. Fanthome © Andre J. Fanthome
  • Architects: vir.mueller architects
  • Location: Ahmedabad, Gujarat, India
  • Partners In Charge: Christine Mueller, Pankaj Vir Gupta
  • Area: 252000.0 ft2
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Andre J. Fanthome

© Andre J. Fanthome © Andre J. Fanthome © Andre J. Fanthome © Andre J. Fanthome

  • Project Team: Saurabh Jain, Priyam Ballav Goswami, Avneet Kaur, Mansi Maheshwari, Prashant Singh Hada, Bhavika Aggarwal
  • Structural Engineer: Himanshu Parikh Consulting Engineers
  • Mechanical, Electrical & Plumbing Engineer: Jhaveri Associates
  • Landscape Architect: Shaheer Associates
  • Contractor: BPC Projects & Infrastructure
© Andre J. Fanthome © Andre J. Fanthome

From the architect. The architectural design for the Institute of Engineering and Technology at Ahmedabad University exemplifies the typology of an academic quadrangle – a central courtyard garden, flanked by student and faculty rooms. Timeless yet contemporary, this cloister anchors a community of students and scholars – many of whom are the first in their families to attend college.

© Andre J. Fanthome © Andre J. Fanthome

The structure compliments the sequence of space with an array of columns, creating flexible large-span spaces, suitable for an evolving academic program. The building circulation – in the form of cantilevered stairs and screened galleries – weaves alongside the courtyard, creating a dynamic relationship between landscape and architecture.

Ground Floor Plan Ground Floor Plan

The galleries and corridors are designed to facilitate seamless movement, while offering repose with a line of sandstone benches oriented towards views of the garden. The architecture engages an intense climatic condition – summer temperatures soar to 45 degrees Celcius – with sensitivity, employing red sandstone screens to filter the sun while enhancing the play of light and shadow in the rooms.

© Andre J. Fanthome © Andre J. Fanthome

The landscape design evokes micro-climates within the building: a sunken garden “kund” is situated between the canteen and the auditorium, creating an informal gathering space for students; the roof of the auditorium is designed as a shaded terrace “maidaan” – a paved garden – offering views of the Ahmedabad University plaza. Red sandstone screens weave a kinetic sculpture within the central courtyard, filtering light by day and emitting a soft glow at dusk.

Section 1 Section 1

Ahmedabad nurtures a rare and remarkable legacy of excellence in education and in architecture. The Institute of Engineering and Technology at Ahmedabad University celebrates a renewal of this vision.

© Andre J. Fanthome © Andre J. Fanthome

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s