Student Centre in the Arts University Bournemouth / Design Engine

© Nick Kane © Nick Kane
  • Architects: Design Engine
  • Location: Wallisdown, Poole, Poole, Bournemouth BH12, UK
  • Area: 736.0 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Nick Kane

© Nick Kane © Nick Kane © Nick Kane © Nick Kane

  • Structural Engineers: AKS Ward
  • Project Architect: Oliver Moore
  • Design Team: Design Engine, AKS Ward, AVUS Consulting, Capita, HED Landscape, Warm Passivhaus Consultants
  • Form Of Contract And/Or Procurement: Design & Build
  • M&E Consultant: AVUS Consulting
  • Quantity Surveyor: Capita
  • Planning Supervisor: Turley
  • Passivhaus Advisor: Warm
  • Landscape Architect: Hyland Edgar Driver (HED)
  • Main Contractor: Morgan Sindall
  • Total Cost: £2.3m
  • Annual Co2 Emissions: 1,320kg/year
© Nick Kane © Nick Kane

From the architect. A suite of new buildings providing improved and expanded facilities for the Universities’ Student Services, Student Union, and Facilities Management departments.

© Nick Kane © Nick Kane

Two-storey brick-clad new buildings, together with re-clad and refurbished existing spaces, provide improved reception areas, new staff offices and meeting spaces, including dedicated consultation and counselling rooms, and a GP surgery space, connected by a new foyer, stair and lift.

© Nick Kane © Nick Kane

A sculptural steel external canopy extends over the road to visually link the new spaces, and well as identifying the building entrance and adding impact in defining a new approach to the AUB campus. The brickwork cladding and aluminum facades have been detailed to appear both contemporary and also integrate with existing buildings on the site.

Ground Floor Plan Ground Floor Plan

The construction system uses a innovative form of insulated concrete formwork, which together with triple-glazed facades, and bespoke mechanical and environmental systems, are designed to target ‘Passivhaus’ environmental performance standards, producing a highly insulated and air-tight building envelope that minimises the buildings energy consumption and running costs in use.

© Nick Kane © Nick Kane

Internal structure and finishes have been optimised for acoustic control, and care has been taken to select furniture and specifiy colours and fabric finishes that create a suitable sense of comfort and coherence to the building interiors that supports the atmosphere of communication and counselling which was at the heart of the clients brief for the project.

First Floor Plan First Floor Plan

The Arts University Bournemouth is nationally and internationally recognised as a leading university offering high quality specialist education in art, design, media and performance. This project is an initial phase of a master plan by Design Engine for the expansion and development of the Arts University campus at Wallisdown, Poole.

© Nick Kane © Nick Kane

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s