Tavaru Restaurant & Bar / ADR

© Archive ADR © Archive ADR
  • Architects: ADR
  • Location: Noonu Atoll, Maldives
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Archive ADR

© Archive ADR © Archive ADR © Archive ADR © Archive ADR

  • Project Team: A. Petr Kolar, A. Ales Lapka
  • Co Author: Ivo Bartonek, Anna Vildova
  • Main Contractors: Techo, a.s., Kontis Praha s.r.o., Aima Construction Company Pvt. Ltd., GAST-PRO s.r.o.
© Archive ADR © Archive ADR

From the architect. Design a building which harmoniously welds together several expectations. It is unique in the context of the Maldives region; it offers its visitors experiences that are not to be had anywhere else in the Maldives. Its architecture will set it apart from all the other buildings on the island – it will be modern, futuristic, finely ‘raw’.

© Archive ADR © Archive ADR

Last but not least it will create an environment and suitable micro-climate for storage and presentation of a unique collection of the world’s best wine vintages, combined with extraordinary Japanese experiential cuisine. Not quantity – but the highest attainable quality in the spirit of the ‘Private Moments’ philosophy.

Section Section

The greatest challenge in terms of architecture was to achieve a harmonious symbiosis with other buildings on the island, while maintaining a visible contrast and tension.

© Archive ADR © Archive ADR

A technical challenge was to resolve the structural foundations and building a high-rise building in the hydro-geological conditions of the island; an even greater challenge was then to plan the actual construction of such a building, which is one of a kind in the Maldives – innovative, combining traditional and local building methods with techniques and materials which are typical of modern European construction.

Ground Floor Plan Ground Floor Plan

In contrast to the other buildings on the island, which are in the traditional ‘Tavaru’ style, the present structure, due to its height of 23 metres and specific construction, dominates the island. Instead of traditional natural materials, reinforced concrete monolith was used on the face of the building; it serves as a bearing tube, around which a console staircase made of individual prefab steps is spiralling.

© Archive ADR © Archive ADR

All elements on the external perimeter are veiled in a light grey semi-transparent curtain. The wine cellar takes up two lower floors. The remaining floors serve the restaurant facilities and the restaurant itself. The last floor houses a lounge with a vista of the whole island – the only panoramatic view to be had in all of the Maldives.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s