Martel House / PPA architectures

© Philippe Ruault © Philippe Ruault

© Philippe Ruault © Philippe Ruault © Philippe Ruault © Philippe Ruault

  • Partner: Jean-Manuel Puig
  • Project Manager: Sylvie Bouet
  • Associate Architect: Clémence Durupt
  • Underpinning Engineering: BEFES
© Philippe Ruault © Philippe Ruault

From the architect. THE LOCATION

The plot is located in the old popular neighbourhood of « Amidonniers », between the Garonne and the Canal du Midi. This parcel of land is mainly occupied by a shed, the last element of a former foundry now converted into houses. The shed is a mixture of masonry columns and a workshop like facade facing the street, both of which combine to support a sloping steel roof framework. The industrial building is much damaged. It reflects the history of the site has a peculiar ambiance, and constitutes a vast void space offering interesting potential.

© Philippe Ruault © Philippe Ruault
Floor Plan Floor Plan
© Philippe Ruault © Philippe Ruault

THE MARTEL FAMILY

The Martel family consists of three characters with strong personalities: Cécile, Philippe and Camille. The expectations of each were clearly stated at the beginning of the work programme. The Martel family integrated very well with the need to commit strongly to the project and actively took part in the conception process. The precision and exigency involved in researching a specific functionality gave rise to a brief that enhanced exchanges and discussions.      

© Philippe Ruault © Philippe Ruault

INTENTIONS/ PROGRAM

Designing a «custom-made» project by translating the personalities of the residents and maximizing the potential of the site. Building a «house-tool» dedicated to the functioning and quality of life, with no formal a priori. The interactive work when planning the project incorporating the needs and desires of the client body allowed a hierarchizing of priorities:

– A living space that accommodates residents while preserving their independence

– Multiple and various personal spaces and common spaces

– Specific spaces and adjustable spaces allowing undefined usages

– A peaceful yet active home to receive grownup children and host friends

© Philippe Ruault © Philippe Ruault

IDENTITY

The house blends into its environment; it reveals itself from the inside. Simple in its expression, precise in its organisation and generous in the quality and variety of its spaces, the house seamlessly responds to the personalities of its occupants.

© Philippe Ruault © Philippe Ruault

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s