Fire Station 76 / Hennebery Eddy Architects

© Josh Partee © Josh Partee
  • Architects: Hennebery Eddy Architects
  • Location: 30300 SE Dodge Park Blvd, Gresham, OR 97080, USA
  • Architect In Charge: Michelle Vo, AIA
  • Project Architect: Camilla Cok, AIA
  • Area: 10120.0 ft2
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Josh Partee

© Josh Partee © Josh Partee © Josh Partee © Josh Partee

  • Project Designer: Camilla Cok, AIA; Ian Gelbrich, AIA
  • Project Manager: Ian Gelbrich, AIA
  • Interior Designer: Elyse Iverson, NCIDQ
  • Structural/Civil Engineer: Nishkian Dean
  • Mep/Fp Engineer: Interface Engineering
  • Landscape Architect: Otten Landscape
  • Contractor: Bremik Construction, Inc
  • Civil: KPFF Consulting Engineers
© Josh Partee © Josh Partee

From the architect. In its simplest form, a fire station comprises little more than a dwelling with an oversized garage. At its most complex, it embodies the values of its community and functions as a highly technical machine for emergency response. That understanding, infused with aspects of storytelling and context, inspired our design effort.

© Josh Partee © Josh Partee

Presiding over patterned fields and the Cascade mountains, Fire Station 76 serves a community of family farms and nurseries. The evident beauty of the rural environment suffused with quietly formed agricultural buildings, textured with materials of simplicity and practicality–primarily wood and metal, provided inspiration for the building concept. 

Floor Plan Floor Plan

The functional focus of the station: fire – an element of both beauty and destruction – guided the treatment of materials. Using reclaimed timber from a nearby barn, the design included charring the wood surface with the traditional Japanese technique, Shou Sugi Ban. In effect, the burn provides protection from rot, decay, and insects, and turns the destructive manner of fire into an image of beauty.

© Josh Partee © Josh Partee

The station divides into two masses: a vaulted apparatus bay clad with metal and low-lying living quarters wrapped in wood. The apparatus bay glulam Tudor arches spanned by tongue and groove cedar decking vault over the engines, celebrating their strength and precision.  Clad in a dark board and batten reclaimed and charred siding, the living quarters rotates to face the mountains, providing sanctuary, while the lightly-colored metal clad apparatus bay orients towards the road, presenting the most recognizable feature of a fire station–the engines, to the public. Warm Western red cedar clad porches carve into the living quarters structure, sheltering exterior spaces from wind, and providing a rich comparison for the adjacent charred wood. The cedar continues to the building interior, surrounding the primary gathering spaces of the living quarters, blending inside with outside. Daylight fills the spaces, highlighting the warm wood tones.

© Josh Partee © Josh Partee

The station embraces fire, turning it into a feature of protection and beauty; provides a legacy for the rural community, reflecting its context in both massing and materials; and honors engines as technical machines for emergency response.

© Josh Partee © Josh Partee

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s